21. Yüzyılın dönüm noktası ve en keskin virajı 2019 yılı
Türkiye’nin Münbiç operasyonunu ertelemsindeki sebep nedir? ABD’nin geri çekilmesinin arka planları…

ABD’nin Suriye‘den (Irak‘a) çekilme kararı, esasen Trump‘ın başından itibaren dillendirdiği bir seçim vaadiydi. Bu kadar geciktirilmesinin sebebi, son Savunma Bakanı olan (daha önce Irak ve Afganistan işgallerinde de başrol oynayan) James Mattis‘in bu geri çekilme hamlesini uzun bir sürece yaymak istemesiydi. Nitekim, mevcut duruma (bir asker olarak) asker mantığı ile yaklaşan ve bu nedenle kendileri tarafından yıllardır eğitilip/donatılan YPG/PYD‘nin bu kadar hızlı bir şekilde terkedilecek olmasına (ileride ki olası müttefiklerinin gözünde ciddi bir güvensizlik tablosu oluşturacağı için) direnen Mattis, Trump’ın ani açıklaması sonrası istifasını verdi.
ABD’nin bu geri çekilmeyi birbirleriyle girintili olan birçok plan doğrultusunda gerçekleştireceği bir sır değildi -ki- son açıklamalar/hamleler ile beraber (B,C,D) planlarının iç yüzü de meydana çıkmaya başladı.
İşte O planlar!
- – Mısır ve Suudi Arabistan‘ın başını çektiği Arap Birliği, 8 yıldır ihraç ettikleri Suriye’yi tekrar (ve üstelik Esad ile beraber) kabul edeceğini açıkladı. Bu sıradan bir adım gibi gözükse de, hamlenin ileriye yönelik kime karşı ve kimlerin ortaklığı ile atıldığını, Yine ABD’nin,
- – Esad‘lı bir Suriye’ye yeniden yeşil ışık yakmasından,
- – Trump’ın ‘Kuzey Suriye‘yi Türkiye temizleyebilir’ çağrılı planlı davetinden,
- – ‘Zengin Araplar (BAE, Suud vs.) bölgeye yığdığımız onbinlerce tır silahin maliyetini karşılamalı’ direktifinden (bu aynı zamanda tüm silahlar YPG’de kalacak ve örgütün yeni çavuşları da Arap Birliği olacak/olmalı demektir),
- – İsrail için ‘onlara da para verdik, kendilerini/çıkarlarını koruyabilirler’ serbest dalış izninden,
- – ‘Tamamen çekilme sürecimiz 3-4 ayı bulabilir beklentisinden(ki bu Mart seçimlerinin hemen sonrası oluyor),
- Ve son olarak,
- – ‘Bölgedeki Kürtleri Türkiye sevmiyor ama onlar bizimle beraber İŞİD‘e karşı savaştı’ açıklamasıyla Türk-Kürt fay hattını hedef alan dinamitleyici söylemlerden; anlayabiliriz.
Hülasa tüm bu tabloya bakıldığında, ABD’nin bölge için hazırladığı planın Türk-Kürt, Arap-Türk, Türk-Fars, Arap-Fars ve nihai olarak Şii-Sunni savaşları üzerine kurulu olduğu (ve harekete geçildiği) netleşiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin Münbiç operasyonunu (şimdilik) ertelemesinin ana sebebi bu tehlikeli planı görmesinden kaynaklıdır.
Son olarak şunu net olarak belirtmekte fayda var; 2019 yılı birçok asırlık planın sonuca varacağı, hiç umulmadık ittifakların ve ayrılıkların şekilleneceği yıl olarak 21. yüzyılının en önemli dönüm noktalarından birisi olacaktır. Bu nedenle içeride/dışarıda her türlü senaryoya karşı ‘topyekün’ hazırlıklı olunmalıdır.