Hatay ve ilçelerinde görülmesi gereken tarihi yapılar. -5-
Hatay ve ilçelerinde görülmesi gereken tarihi yapılar. -5- adlı yazımızda hatayda gezebileceğiniz, hatayda görmek isteyeceğiniz yerlerden bir kısmını bulabilirsiniz.

Habib-i Neccar Camisi

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir. Kurtuluş Caddesinde bulunan cami Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalının adını taşımaktadır. Bu olay Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde geçmektedir.
Rivayete göre, MS 40’lı yıllarda İsa’nın yardımcıları Antakya’ya gelip tanrının tek olduğunu anlatmaya çalıştıklarında onlara inananların başında bir marangoz (neccar) gelir. Neccar Pagan inanışından vazgeçip onlara katılır. Ancak havarilerin yeni vaazları halkı öfkelendirir. Kral da havarileri hapse attırır. Bunun üzerine Antakya’ya yeni bir elçi, Şem’un Safa, gönderilir. Şem’un, mucizeleriyle kralı ikna eder ve arkadaşlarını kurtarır. Halk ise havarilere inanmamakta kararlıdır. Uğursuzluk getirdiklerini düşündükleri için onları taşlayarak öldürmeyi planlamaktadır. Habib-i Neccar öfkeli ahaliyi durdurmaya çalıştığı sırada öldürülür. Rivayet edilir ki kesilen başı, Lübnan Dağı’nın tepesinden, şimdi türbesi ve mezarının bulunduğu yere kadar yuvarlanır.
Cami, Memlük hükümdarı Baybars zamanında eski bir tapınağın yerine yapılmıştır. Caminin kuzeydoğu köşesinde, yerin 4 metre altında Habib-Neccar’ın ve Şem’un Safa’nın, girişte ise Yuhanna ve Pavlos’un türbeleri bulunmaktadır. Etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Cami avlusunda bulunan şadırvan ise 19. yüzyıl eseridir.
Antakya Kalesi Ve Surları.

M.Ö.300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden Seleucos I. Nikator tarafından kurulan Antakya kalesi dünyanın önemli yapıları arasında yer alır. Sırasıyla Seleukos’lar Romalılar, Bizanslılar, Haçlılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından kullanılarak zamanımıza kadar gelebilmiştir.12 km uzunluğunda olan surların 360 kuleden oluştuğu düşünülmektedir. Sayısız depremler ve savaşlar sonucunda çok harap olmuştur. Bugün ayakta kalan duvarların büyük bir kısmı M.S.6.yy’da Bizans İmparatoru Justianus tarafından yaptırılmıştır. Kale duvarları; Asi nehrinin kenarından başlayarak Silpius dağları arasında dolanıp, Küçükdalyan’da tekrar nehre kavuşmakta idi. Şimdi ancak Silpius dağı (Habib-i Neccar ) üzerindeki kısımları bulunmaktadır Kalenin, kuzeyde Halep Kapısı (St. Paul), doğuda Demir Kapı, güneyde Şam Kapısı, batıda Köprü kapısı ve kuzeybatıda Köpek Kapısı olmak üzere 5 kapısı vardır.
Dünyanın ilk mağara kilisesi St. Pierre

Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden olan St. Pierre (Aziz Petrus) Kilisesi 1963 yılında Papa VI. Paul tarafından hac yeri olarak ilan edildi. Her sene 29 Haziran günü burada tören düzenlenir.Dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul edilen yapının Hıristiyanlığın Katolik, Ortodoks ve Protestan olarak mezheplere ayrılmadan önceki ilk kilisesi olduğu da kabul edilir.
Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, kente 2 km. uzaklıktaki Habib-ün Neccar Dağı eteklerinde bulunan ve doğal bir mağarayken eklemelerle kiliseye dönüştürülen St Pierre’de tarihte ilk defa, bu kilisede Hz İsa’nın dinini tanıyanlara Hıristiyan dendiğine inanılır.
Yapı, 12. ve 13. yüzyıllarda Haçlılar tarafından ön cephesine yapılan ilave inşaat ile gotik tarzda bir kiliseye çevrildi. Mağaranın tabanında 4. ve 5. yüzyıllara ait tahrip olmuş mozaik kalıntıları, duvarlarda ise freskler bulunur Ayrıca kilisde St.Pierre’nin heykeli, kutsal sayılan su ve saldırı esnasında cemaatin gizlice kaçmasına yarayan bir de tünel vardır. St Pierre, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği bir kilisedir.