Marketlerden sonra eczacılara da denetim başladı

Sağlık Bakanlığı, piyasada bulunmadığı belirtilen ilaçlara yönelik İstanbul’da bir ecza deposu ve bazı eczaneleri denetledi.Türk Eczacıları Birliği (TEB), 6 Kasım günü yazılı açıklamayla piyasada 645 kalem ilacın bulunmadığını belirtmiş ve halk sağlığının tehlikeye girdiği mesajını vermişti. Ankara Eczacı Odası da şeker ve hipertansiyon ilacından çocuk öksürük şurubuna, soğuk algınlığı ilaçlarından antibiyotiklere ve en basit burun damlalarına kadar pek çok ilacın depolarda bulunmadığını duyurmuştu.
Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası ise bu durumun kur krizinden kaynaklandığını kaydetmişti.
Başta bazı ilaçların bulunamadığına dair haberleri yalanlayan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), bugün ülke genelindeki ilaç firmaları, ecza depoları ve eczanelere yönelik denetimleri sıkılaştırdı.
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı denetmenleri, Bağcılar’da bulunan bir ecza deposunda denetim yaptı. Depoda kritik ilaçların bulunup bulunmadığı, İlaç Takip Sistemi (İTS) ile depodaki fiziki stok durumunun uyumlu olup olmadığı kontrol edildi.
Ayrıca, İTS’ye gerekli kayıt ile bildirimlerin zamanında ve tam olarak yapılıp yapılmadığı, hastalara verilen hizmette aksama olup olmadığı ve ürünlerin muhafaza koşullarının kontrolü de yapıldı.