Türkiye – Yunanistan savaşı kapıda. Ege’de sular ısınıyor.
Yunanistan ve Türkiye Ege adaları nedeniyle savaşın eşiğinde. İşte Ayrıntılar

Geçmişten bu güne gelen Yunanistan ile Türkiye’nin adalar problemi önümüzdeki günlerde patlak verecek gibi duruyor. Lozan’da önce ve sonra kaybedilen adalar şimdi Türkiye’nin önünde çok ciddi problem oluşturuyor.
Mevcut Durum;
Bugünkü mevcut duruma göre; Ege’nin yaklaşık %28’i Türk karasuları, %35’i Yunan, %37’si ise açık denizdir. Karasuları 12 mile çıkarılırsa %73 Yunanistan karasuları haline gelecektir. Türkiye’nin karasuları ise %10’un altına düşecektir. Yani Ege neredeyse Yunanistan’a kalacaktır.
Ticari gemilerin ve donanmanın uluslararası sulardan geçerek Akdeniz’e inmesi büyük ölçüde olanaksız hale gelecektir. Balıkçılık, turizm gibi birçok sektör bu durumdan etkilenirken aynı zamanda deniz üzerindeki hava sahasında da Türkiye’nin hemen hemen hiç bir hakkı kalmayacaktır.

Bir diğer önemli husus ise ekonomik bölge ilanıdır. Uluslararası hukuka göre 12 mil egemenliğe sahiplik, ülkelere 200mil mesafeye kadar ekonomik bölge ilan hakkı tanımaktadır. Bu sonuç Yunanistan’ı Güney Kıbrıs’la birlikte Akdeniz doğalgaz rezervlerine taraf haline getirmektedir.
Yunanistan, Haziran 95’te Yunan parlementosunda aldığı bir kararla karasularını 12 mile çıkarmıştır. Ancak uluslararası hukuka göre böyle bir oldu-bitti mümkün değildir. Yakın zamanda Arnavutluk ile… 12 mil üzerinden anlaşma yapan Yunanistan emsal durum üretme arayışına girmiştir.
12 mil uygulaması ancak taraf devletlerin itirazı olmadığı durumlarda geçerli olur. Yunanistan 12 mil ile Ege Denizi’ni kendi iç denizi haline getirerek Türkiye’yi kuşatmak ve Akdeniz’den ayıran bir duvar kurmak istemektedir. Bu duvar ile birçok gizli plan/amaç hedeflenmektedir.
İsrail, Yunanistan, İtalya arasında müzakereleri yapılan doğalgaz hattı, G.Kıbrıs yönetiminin Türkiye ve K.Kıbrıs’ın haklarını yok sayarak yaptığı, “Birleşik Kıbrıs” haritası baz alınarak Avrupalı firmalarla imzaladığı doğalgaz arama/sondaj anlaşmaları konudan bağımsız değildir.